Településünk Önkormányzat Hírek Hasznos linkek Kultúra Közérdekű Általános közzétételi lista Egyház Kapcsolat

Helyi hírek

csik

Büntetés-végrehajtási Intézet tájékoztató

felhívás

Járóbeteg-szakellátó központ

II. világháborús emlékmű átadása 2015. május 22.

Szüreti nap 2014 szeptember

Szüreti nap 2014 szeptember

Falunap 2013

Falunap 2012

Műfüves pálya 2013

csik

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának tájékoztatója a Hajdú-Bihar megyében induló ajánlott képzési programokról.

csik

TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Szociális Gondozási Központ és Gyermekjóléti Szolgálat által nyújtott szolgáltatásokért 2015. május 1-től a fizetendő térítési díjak a következők:

csik

Görbeháza Község Önkormányzat 2015. évi összesített közbeszerzési terve

Sütemény és Torta Fesztivál

Telekom

Helyi hírek 2012 október

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Görbeháza Község Önkormányzata ezennel kiírja 2013. évre a
BURSA HUNGARICA FELSŐOKTATÁSI
ÖNKORMÁNYZATI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATOT

csik

Fontos teendők a fűtési szezon előtt

Ismét beköszöntött az ősz, és ezzel együtt hamarosan jön a hideg is. Az emberek ilyenkor igyekeznek beüzemelni a több hónapja kikapcsolt állapotban lévő fűtőkészülékeket. Néhány fontos szabály, amire érdemes odafigyelni!

Ez az időszak a kéményrendszerek és a fűtőberendezések felülvizsgálatának az időszaka. A fűtési idény főleg az egyedi fűtéssel rendelkező családi házaknál jelenthet tűzvédelmi problémát. A gázkazánok, fali vízmelegítők, konvektorok, vegyes tüzelésű kazánok, cserépkályhák és az ezek szerves részét képező füstelvezető kémények megannyi veszély forrásai lehetnek.

Az elmúlt évben is több áldozatot követelt Magyarországon a szén-monoxid mérgezés, pedig kellő óvatossággal és körültekintéssel ezek a tragédiák elkerülhetőek lennének.

A kémények évenkénti ellenőrzését, majd legalább négyévenkénti műszaki felülvizsgálatát jogszabály írja elő, azonban a lakosság eltérő véleménnyel fogadja a szakemberek megjelenését.

Különösen fontos megnézetni a kéményrendszert és a fűtőberendezést, ha a házban gázkészüléket vagy nyílászárót cseréltek, mivel ezek jelentősen befolyásolják a helyiségek levegőellátottságát. Minden esetben ki kell kérni szakember véleményét, és a szabályozott szellőző berendezés is megoldást jelenthet.

A biztonságos fűtéshez időnként a gázkazánokat is át kell vizsgáltatni, ugyanis hónapokig használaton kívül vannak. Ezen idő alatt pedig elmozdulhatnak a tömítések meglazulhatnak az alkatrészek, így életveszélyessé válhatnak.

A korszerűbb kazánok, fűtési rendszerek már olyan biztonsági elemekkel vannak felszerelve, amelyeknél szinte kizárt, hogy szén-monoxidmérgezést kapjunk. Ha viszont nem rendelkezünk ilyennel, megoldást jelenthet a szénmonoxid érzékelő készülék, amely már néhány ezer forintért kapható, így jóval olcsóbb, mint korszerűsíteni a teljes fűtésrendszert, és figyelmeztet a veszélyre.

Az égéstermék elvezetők, kémények állapotáról szintén gondoskodni kell. A füstcsöveket legalább egy helyen, de ha másfél méternél hosszabb, akkor 1.5 méterenként nem éghető anyagból készült rögzítő bilinccsel az épületszerkezethez kell rögzíteni. Hibás, vagy nem kellően tömören összeillesztett füstcsövet nem szabad használni.

Fontos, hogy se a fűtőberendezés, se az égésterméket elvezető cső mellett ne tároljunk éghető anyagot, és ne legyen a közelben éghető falburkolat sem, vonatkozik ez a padlástérre is, ahol a kémény legalább egyméteres környezetében nem szabad éghető anyagot tárolni.

Kisgyermeket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül az üzemelő tüzelő berendezés közelében, azzal egy helyiségben!

A szén-monoxidmérgezés tünetei lehetnek: émelygés, fejfájás, szédülés, nehézlégzés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás. Jelentkezhetnek hirtelen vagy fokozatosan is. Ha Ön vagy családtagjai rosszullétre panaszkodnak, azonnal szellőztessenek, menjenek szabadlevegőre és hívjanak orvost!

A szén-monoxidon túl veszélyforrást jelent még a gázszivárgás is, melynek a könnyebb észlelhetősége érdekében ún. szagosító anyagot kevernek a gázhoz. Amennyiben ilyet észlelne, haladéktalanul zárja el a gáz főcsapját és szellőztesse át a lakást, és persze hívjon szakembert!

A fentieket megszívlelve biztonságban élvezhetjük otthonunk melegét.

Nagyon fontos, hogy csak engedélyezett típusú és kifogástalan műszaki állapotú fűtőberendezés használható, és minden esetben be kell tartani a készülékhez mellékelt kezelési és karbantartási útmutatóban foglaltakat.

Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség

csik

előző oldalra oldal tetjére

eaop_3_1_4_a_11_2012_0004

eaop_4_1_2_a_12_2013_0017

keop_7_1_0_11_2013_0022

keop-2.2.3.a.09-2009-0004

palyazat

ÖNO

óvoda

óvoda

Görbeházi Hírmondó

Ma 2023. Január. 31, Kedd van. Marcella, Lujza nevűeknek boldog névnapot!
AVMWebáruház